Stránka sa načítava

Miloslav Turzák predstavuje výber zo svojej tvorby

Tatranský denník KORZÁR, číslo 276, ročník VIII 1. decembra 2006

Spišská Sobota - Krajinkárske olejomaľby, akvarely či portréty vyhotovené uhlíkom, to je pestrá ponuka ostatnej výstavy popradského výtvarníka Miloslava Turzáka. Pod výstižným názvom Výber z tvorby sprostredkúva Podtatranská knižnica, Oddelenie umenia v Spišskej Sobote, desiatky obrazov tohto nadaného päťdesiatnika.

"Prevažuje olejomaľba s regionálnou tematikou, sú tu aj kytice, zátišia, autorovi je najbližší podtatranský kraj. Na obrazoch sú zastúpené všetky popradské mestské časti, ale aj napríklad mesto Levoča. Maliar tentoraz vystavuje aj portréty vyhotovené uhlíkom, ale takisto veľmi vydarené akvarely, i keď v menšom počte," priblížila výstavu pracovníčka Oddelenia umenia Podtatranskej knižnice Ľudmila Hrobková.

Miloslav Turzák je rodákom z popradskej mestskej časti Veľká. Náklonnosť k výtvarnému umeniu a postupne i maliarske skúsenosti rozvíjal po boku svojho otca Samuela Turzáka, známeho maliara krajinárskych motívov Spiša a Tatier. Jeho výtvarný kolega František Žoldák ho opisuje najmä ako maliara - krajinkára, ktorý sa nechá zlákať aj na zátišia obyčajných vecí. "Lesné zákutia, poézia medzí a strnísk, poézia dedinských zákutí s rázovitou ľudovou architektúrou a malebnosť spišských mestečiek s romantickými kompozíciami uličiek, námestí, zákutí a zadných dvorov s typickou dobovou architektúrou, to sú výtvarným prejavom, spontánnosťou i precítením najpresvedčivejšie motívy Turzákovej krajinárskej tvorby. I farebnosť jeho obrazov ide v súzvuku s motívom, ročným obdobím či dennou náladou zobrazovanej skutočnosti," približuje Turzákovu tvorbu Žoldák.

Podľa Žoldáka nielen zobrazuje a uchováva miznúce čaro dedinských zákutí a svojský charakter historických spišských mestečiek, ale vnútorným pohľadom, pocitmi, náladami, estetickým cítením a osobným výtvarným rukopisom vyjadruje svoje vyznanie krajine rodného regiónu. "Vyjadruje úctu k práci predošlých generácií, zhmotnenej v ľudovej a mestskej architektúre, vyjadruje lásku k domovine," dodáva F. Žoldák.