Stránka sa načítava

Vystavujú Turzák – Leštach

Noviny občanov mesta POPRAD, č.54, ročník IV 20.júla 1993

V piatok 9. júla 1993 sa vo vestibule Regionálneho kultúrneho strediska v Poprade na sídl. Západ III uskutočnila vernisáž autorskej výstavy dvoch našich popredných autorov — Miloslava TURZÁKA a Kamila LEŠTACHA.

Miloslav Turzák sa narodil, žije a tvorí v Poprade -Veľkej. Svoju verejnú výtvarnú premiéru absolvoval v roku 1987 v rámci retrospektívnej výstavy prác výtvarného krúžku pri ZK OZ Vagónky v Poprade. Jeho práce nechýbali už ani v ďalších ročníkoch týchto výstav. Veľmi činorodým rokom pre Miloslava Turzáka bol rok 1989, kedy obsadil 2. miesto v okresnej súťaži výtvarnej tvorby „Moje mesto" a uskutočnil spoločnú výstavu s rezbárom a výtvarníkom Jánom Šramkom. V roku 1991 vytvoril kolekciu olejomalieb zo Spiša, ktorá vznikla počas plenéru v Spišskej Kapitule pod vedením akademického maliara Hanáka. V roku 1992 bola v priestoroch RKS sprístupnená výstava syna Miloslava a otca — Samuela Turzáka in memoriam. Bola to vlastne spomienka žiaka na svojho učiteľa. Zamagurské motívy predstavujú momentálne vystavovanú tvorbu autora. Oslovila ho nielen bohatosť prírodných krás Zamaguria, ale aj bohatosť ľudovej slovesnosti zamagurského ľudu. Rozprávky o nadprirodzených bytostiach, ktoré sprevádzali generácie zamagurských detí, pretransformoval do triptychu pastelov Pienčibroda (loktibrada), Topielec (vodník) a Garloc (krikIúň).

Kamil Leštach pochádza z Ružomberka, no detstvo a stredoškolské štúdia prežil taktiež v Poprade. Na UPJŠ v Prešove vyštudoval výtvarný odbor so špecializáciou na detský portrét. Výtvarné cítenie a maliarske techniky v ňom rozvíjal akademícký maliar Jozef Bendík. Počas dvadsaťročného pôsobenia na SPŠ vo Svite, Kamil Leštach sa realizoval v grafických návrhoch, ilustráciách kníh, periodík a občasníkov a v dekoračnom výtvarníctve. V rokoch 1983 a 1985 sa predstavuje verejnosti v rámci výstav pedagógov okresu Poprad. Jeho výtvarná činnosť však bola doposiaľ verejnosti pomerne málo známa. Oceniť treba technicky veľmi bohatý a rozmanitý autorov prejav — akvarely, olejomaľby, kolorované kresby, štúdie. Na výstave v RKS ponúka svoj výber z tvorby. Autor pracuje a žije v Poprade - Spišskej Sobote.

Výstava prác Miloslava Turzáka a Kamila Leštacha vo vestibule RKS v Poprade je právom zaradená medzi najkvalitnejšie a najzaujímavejšie výstavy tejto sezóny. Odporúčame ju do pozornosti obyvateľom a návštevníkom nášho okresného mesta. Ide o výstavu predajnú a už dnes je o tieto práce veľa záujemcov. Výstavu môžete navštíviť v každý pracovný deň v čase od 7. do 16. h a každú nedeľu od 9. do 12. h