Stránka sa načítava

Spoločná výstava otca a syna Turzákovcov

Noviny občanov mesta POPRAD, číslo 27, ročník XX 9. júna 2009

V piatok 5. júna podvečer sa konala v starobylých priestoroch oddelenia umenia v Spišskej Sobote vernisáž výstavy otca Miloslava Turzáka a syna Tomáša Turzáka, na ktorú prišlo veľa milovníkov výtvarného umenia a osobností kultúrneho života. Bol medzi nimi i evanjelický farár, básnik a výtvarník Vincent Blažko, ktorý mal na vernisáži aj príhovor.

Syn Tomáš, ktorý v súčasnosti pôsobí na katedre pedagogiky Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre ako vysokoškolský pedagóg, nám povedal: „Je to prvé historické spojenie mojej a otcovej tvorby. Výstave sme dali názov Hory a zem práve preto, lebo otec bol v mladosti horolezec a Tatry mu stále niečo hovoria a svoje dojmy prenáša aj na plátno. A zem to je element, ktorý inšpiruje zase mňa. Tvorím expresívne a dynamicky a snažím sa zachytiť okamžitý pocit. Je to skôr emócia pretavená do sily prírody a to je charakteristická črta spoločnej výstavy. Spája nás to, že v krásnom podtatranskom regióne vidíme zem a hory." V dielach obidvoch autorov cítiť pozitívny vplyv Miloslavovho otca a Tomášovho starého otca Samuela Turzáka, ktorý sa zobrazovaniu Vysokých Tatier venoval takmer celý život. Kým Miloslav Turzák (nar. v roku 1956 v Poprade - Veľkej) je očarený tatranskými štítmi týčiacimi sa až do oblakov, Tomáša (nar. 1984 v Poprade) podnecujú zákutia krajiny rozprestierajúcej sa pod nimi.„Miloslav volí intelektuálnejší prístup k tvorbe, Tomáš tvorí viac emocionálne a spontánne. Kameň zväčša tvorí dominantný prvok Miloslavových kompozícií. Večne meniaca sa zem a voda inšpiruje kompozície Tomáša," uviedli kurátori výstavy Kamil a Vladislav Leštachovci.

Výtvarník František Žoldák nám prezradil svoje pocity z výstavy slovami: „Som potešený tvorbou staršieho Miloslava, pretože k jeho výstave pri príležitosti 50. narodenín som robil kurátora a jeho paleta bola tmavšia, teraz je kompozícia jasnejšia, v obrazoch je viac optimizmu a farebnosti. Tvorba mladšieho Tomáša ma príjemne prekvapila tým, že upustil od tradičného rukopisu a tvorí voľnejšie." Miloslav Turzák bude vystavovať výber svojej tvorby v Scherfelovom dome v Poprade - Veľkej a Tomáš plánuje vystavovať spišské motívy v novembri v kežmarskej Barónke.

Výstavu v oddelení umenia Podtatranskej knižnice v Spišskej Sobote môžete navštíviť v pondelok, utorok, štvrtok a piatok od 9. do 17. hodiny. Výstava potrvá do 3. júla.